Barátok

Bogárdi Szabó István püspök gondolatai a Kossuth Rádió 2018. június 10-én elhangzott, Vasárnapi Újság című műsorában.

„Szerezz barátokat azok közül, akik a legjobbat akarják neked” – mondja Jordan Peterson kanadai pszichológus nemrégiben megjelent könyvében, amelynek címe: Tizenkét szabály az élethez.

 

Nohát, mondhatnánk, csoda nagy bölcsességet mondott ez a tudós ember! De aztán csak el kell gondolkodnunk azon, amit a lelkünkre köt, sőt, még vitába is kell szállnunk azzal, amit mond. Mert mégsem olyan magától értetődő mindez. A barátság ritka tünemény. Ráadásul a barátkozás afféle falusi szekér, amit aratóidőben vendégoldallal szoktak bővíteni, hogy még több széna férjen rá, amikor begyűjtik a kaszálóról. Persze, a hasonlat itt véget is ér. Mert barátság címén szövevényes kapcsolatokba keveredünk, és valóság-érzékünket veszítve éppenséggel ki is használhatják a hűségünket, a szeretetünket; tévútra, romlásba vihetnek minket a „jó barátok”, akik persze inkább csak cimborák vagy haverok, amint azt a tékozló fiú példázatában is halljuk. (Ámbár, megjegyzem, Jézus nem nevezi őket barátoknak.) Ha a gyermekednek vagy a hitvesednek nem kívánsz valakit barátul, akkor neked miért barátod ő? – hegyezi a dolgot a pszichológus. Jogos hát az óvás, jogos a szülők és a testvérek aggodalma, amikor barátnak mutatkozó alak tűnik fel, pedig nyilván nem lesz az, hanem bajba viszi gyermekünket vagy testvérünket, mi több, minket magunkat, hiszen nyilvánvaló, hogy az igazi barát mindig a másik javát akarja, akár a saját élete árán is, ahogy a Biblia bölcsessége mondja.

 

De vitatkozni is kell a jó tanáccsal, és éppen ez, a barátságban foglalt áldozatkészség ad alapot ellenvetésre. Igen, az igaz, hogy megelőlegzett áldozattal nem szerzünk barátot, legfeljebb elismerést, azt is inkább csak magunktól, igen, ilyen furcsa labirintus az emberi lélek. Még pontosabban: az áldozat nem belépő a barátságba. Ellenben az igazi áldozat, amely a hűségből, lojalitásból fakad és bizalmasságon alapul, eleve feltételezi, hogy már létrejött a barátság bensőséges köre. Mit mondjunk hát gyermekeinknek vagy barátot kereső unokáinknak, vagy mit mondjunk magunknak, ha éppen barát híján vagyunk?

 

Azt, amit a pszichológus mond: szerezz barátot azok közül, akik a javadat akarják. De mutassunk rá a lényegére, és emeljük tiszta magasságba. Jézus ezt mondja tanítványainak: ti a barátaim vagytok, az életemet adom értetek.

 

forrás: https://www.raday28.hu/lap/dunamellek/lelektol-lelekig/hir-1054/

« Vissza

Ez a weboldal az Ön kényelmes böngészésének érdekében cookie-kat használ. Elfogadom További információ