Főoldal Publikációk Az instantimádásról

Az instantimádásról

Bogárdi Szabó István elmélkedése, 2023. január 15., Lélektől lélekig (Kossuth Rádió)

 

Az instantimádásról

 

Ha jól számolom, tíz évig voltam kollégium-lakó; mondhatom hát, hogy elsőkézből vannak tapasztalataim arról, amit ma instant-kultúrának neveznek. Középiskolásként annyira hozzászoktam a savanykás-klórszagú menzán reggelihez-vacsorához kikészített, aranyló folyadékszerűséghez, amit teának neveztek, hogy amikor egy osztálytársamnál látogatóban jártam és meghívtak teázni, egészen elámultam a szülei bonyodalmas, hosszadalmas és szinte szertartásos teakészítésén. Valójában nem tartott sokáig, de a pillanatot jócskán túlhaladta. Látva türelmetlen elképedésemet, megnyugtattak, mondván: a teázáshoz az elkészítése is hozzátartozik.

Régóta riadóztatnak már a tudósok, hogy korunk embere veszedelmes életmód-bálványnak hódol – ez a neve: azonnal. (Másutt így mondják: ízibe, rögvest, rögtön, tüstént.) Azonnal-isten háromperc alatt csillapít fájdalmat, ízibe-angyalai félperc alatt készítik a világ legjobb sült oldalasát, a rögvest-eklézsia pedig gombnyomásra (enter) megold mindent gondot.  A legbefolyásosabb egyetemeken sorra nyílnak az instant-tanszékek. A politikai pártok versengve illesztik cselekvési programjukba azt, ami „tüstént”. Azonnal-istennek csak itt, ezen glóbuszon máris nyolc milliárd híve van, mi mindannyian. A híveket, természetesen, dialektikusan kell szemlélünk. Egyelőre leginkább türelmetlenségükről ismerhetők fel, de ez nem egyéb, mint a régi rosszból a tökéletes újba való átmenetet mellékhatása. A türelmetlenség lázát a régi, hibás neveltetésük okozza, amit többnyire riadt jóemberkedéssel lepleznek, meg a régi hitek foszlányaival takargatnak. De hat már a múlt-eltörlés medicinája, mely mint valami varázslatos gyóntató-szer, szempillantás alatt feloldoz a régi kényszer-képzetek alól; ilyen hamis tudat például az a gyarmati urizálás, hogy a teázás az elkészítésével kezdődik, vagy hogy a türelem nemes erény, mely a lázas kapkodás és a tétlen ernyedés közt mutat helyes utat, vagy hogy fehér férfiak is tudnak maradandót alkotni, vagy hogy jó munkához idő kell. Ha azonnal-isten teljes hatalomra jut, nyomban fel lesz számolva a sok-sok avítt ámítás és hazugság, melyek folyton változtatták a boldogság-határidőt. Például, itt vannak a levitézlett utópiák, melyek azt zengedezték, hogy holnapra nemzetközi lesz a világ! Ugyan, hol van már az a holnap?! És itt van ellenlábasuk, a keresztyénség; immár kétezer éve tologatja az Isten-országa átadás-átvételi napját, időtlen idők óta kötbérben dolgozik, hívei folyton valami születés-halál-feltámadás körül forognak, és sértődötten duzzognak, mivel a ma embere mindezt nem tartja elég hatékonynak! Bezzeg az instant-kávé, az instant-siker és az istant-hatalom, instant-pénz és instant-gyönyör, de leginkább a szakadatlan-rögtön, m mint Chaplin etetőgépe A modern idők című moziból! Ehess, ihass, ölelhess, alhass – egy minutában! Ne hagyd, hogy a lehúzzon a régi rossz. Légy éber! Éber, persze, csak az tud lenni, aki felébredt.  Erre szolgál megannyi ébredés-rítus (szobordöntéssel egybekötve), a sok-sok halhatatlanság-formula és jótanács. Hiszen, ahogy a mondás tartja: jótanácsot akkor kérünk, amikor tudjuk, mit kell tennünk, de nem szívesen vágunk bele.

 

Az evangélium azonban nem jótanács, hanem jó hír. Éppenséggel ráébreszt, hogy te nem tudod, mit kell tenned. Istennél a megoldás. Továbbá, megóv a végzetes tévhitektől, mert ami instant, az még nem örökkévaló! Isten hosszan tűr (érettünk is). Ébredni pedig egy egész életen át tart, míg megérted, hogy Istennél már eleve minden kész. Az instant-kultúra gyűlöli a történelmet, az üdvösség viszont történettel kezdődik, melynek te is részese lehetsz. Az instant-kultúra gyökere az ember isten-irigysége, végeredménye önmegsemmisítés. Az evangélium Isten ember-szeretetéből születik, és helyreállítja azt, ami maradandó. Lassan járj, tovább érsz!

 

Kossuth Rádió

Lélektől lélekig

  1. január 15.

 

« Vissza

Ez a weboldal az Ön kényelmes böngészésének érdekében cookie-kat használ. Elfogadom További információ