Főoldal Magamról Önéletrajz

Önéletrajz

Bogárdi Szabó István református lelkipásztor önéletrajza.

Bogárdi Szabó István 1956. december 14-én született Sárbogárdon. A "Bogárdi" nevet szülőfaluja tiszteletére vette fel. Szülei lelkipásztorként szolgáltak a Fejér megyei településen, hét gyereket neveltek, ő a negyedik. Testvérei közül ketten lettek lelkipásztorok. Nős, három gyermek édesapja, és négy unoka nagyapja. Felesége, Szabó Eszter vegyészmérnök, tanácsadó.

 

Bogárdi Szabó Istvánt – a családi legenda szerint – forradalmi gyereknek tartották, és nemcsak azért, mert 1956-ban született. Egy interjúban úgy fogalmazott, hogy mindig megmondta az igazat, ezért tartják sokan forradalmárnak, de soha nem akart felforgatni semmit, hanem főként mások igazságáért állt ki. Azt mondja, hogy számára a lelkészség a csúcs. A lelkészség velejének pedig a gyülekezeti lelkipásztorságot tartja.

 

A Debreceni Református Kollégiumban érettségizett, majd Budapesten végezte a teológiát. Az egyetemi évek után Sáregresen szolgált segédlelkészként, majd Józsefvárosban beosztott lelkészként. 1985-től a Budapest-Külső-Üllői úti Missziói Egyházközségben a szinte teljesen megszűnt gyülekezet újjászervezése volt a feladata.1989-ben templomot és lelkészlakást építettek a gyülekezettel, amely öt évvel később anyaegyházközséggé vált.

1997-től a Budahegyvidéki Református Egyházközség lelkipásztora. A Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke három cikluson keresztül (2003-2020). 2015 és 2020 között a Magyarországi Református Egyház Zsinata lelkészi elnöke. 

 

 

Tanulmányai

1982 és ’83. között Chicagóban tanult ösztöndíjasként. 1994-ben doktori vizsgát tett, értekezésében az 1989 előtti egyházvezetés teológiai megnyilatkozásait tette mérlegére. 1998-tól a Pápai Református Teológián tanított dogmatikát. 1999-ben egyetemi tanári kinevezést kapott. Jelenleg a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Karán tanít.

 

Egyéb megbízatások

1991 óta a Budapest-Déli Református Egyházmegye tanácsosa, 1992-től kerületi tanulmányi bizottsági tag, ebben a ciklusban zsinati pótképviselő. Tagja a  Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány (Terror Háza Múzeum) felügyelő bizottságának.

 

Díjai: 

2017:  Széchenyi-díj,

2017: Hegyvidék díszpolgára

2021: A Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal

2021: Károli díj

 

Publikációk:

https://htk.kre.hu/index.php/prof-dr-szabo-istvan

 

« Vissza

Ez a weboldal az Ön kényelmes böngészésének érdekében cookie-kat használ. Elfogadom További információ